Füvesítés

2010.10.24. 17:57

A füvesítés szerintem túl van misztifikálva - gondoltam mielőtt belevágtam volna.

Persze nem mondom, hogy nem elegáns és kényelmes megoldás, hogy jönnek emberkék, akik pikk-pakk leteríritik a fűszőnyeget, és a kérdés meg van oldva. Dehát nem lehet egy nagy ördöngösség megcsinálni, és egyébként is mennyivel másabb érzés, a saját vetett gyep...

Szóval a "hagyományos" megoldás mellett döntöttünk. A költségvetés karcsú volt, ezért az egyik hiperben, beszereztünk egy előzetesen jócskán felfelé becsült mennyiségű akciós fűmagot. A füvesítés egyik fontos momentuma, hogy nem mindegy mit akarsz a gyepeddel, más kell a golfpályára és egészen más ha folyton azon taposol. Fontos az is, hogy mennyire napos, árnyékos a rész és így tovább. Mi strapabíró füvet akartunk, így sport  magot vettünk. (Itt jegyezném meg, hogy volt egy próbálkozásom később egy kisebb területen a Varázsgyep, vagy mi nevezetű cuccal, amiből elméletileg egy százszorszép tengeres fűszőnyegnek kellett volna lennie. Hát nem lett...azt hiszem 3, vagy 4 százszorszépet sikerült felfedeznem, azokat nagy elánnal kerülgettem is a fűnyíróval, de ennyi...)

Első lépésként a terepet rendbe kell tenni. Először is jöhet a gyomírtózás (na mi ezt a lépést nagyvonalúan kihagytuk, csak annyit mondhatok, hogy hiba volt...) Aztán kb. 2 hét múlva jöhet a rotálás (rotációs kapa rulez, hacsak nem készülsz éppen fitnessz-body versenyre...) Na ekkor gondolsz először álmodozva arra a gyepszőnyeges cuccra.

A füvesítés nemes tevékenységére egy gyönyörű, napos, madárfüttyel teli szeptemberi napot választottunk. Kapásból egy barkácsüzletben kezdtünk pittymalatkor ahogy kell,  hogy béreljünk egy hengerezőt (akinek mázlija van és ismer olyat akinek van ilyen otthon, az még jobb). Ez a cucc nem más mint egy kissé horpadt, rozsdás hordó, amibe vizet kell tölteni, lezárni és a nyele segítségével már tologathatod is. Persze a miénk nyekergett mint a fene, de tologattam rendületlenül. Ekkor jössz rá, hogy a területed legalább kétszer akkora, mint amekorrára szükséged lenne.

Ha ez is megvolt, akkor semmi sem ment meg attól, hogy most már tényleg elszórd azt a nyűves fűmagot. Persze először jön egy próbavetés. Kedélyesen kimérsz egy egy négyzetméteres területet és kiszórsz rá 4-5 dkg fűmagot, hogy lásd, hogy is kellene kinéznie a területnek szórás után. Aztán sakkmesterekhez méltóan álltok a földdarabka előtt, memorizálva az állásokat.

Ezután irány a vetés, persze szépen egyenletesen. Rájössz, hogy mégsem hülyeség panelben lakni, és persze az a hülye nap is baromira tűz már, de reménykedsz, hogy egyszer minden véget ér. És valóban, diadalittasan fellélegzel.

Na ekkor jöhet a gereblyézés. Ha azt hitted hogy totál gyommentes és egyenletesenen morzsalékos, meg minden a terület, hát tévedtél. A gereblyével annyi követ, meg miegymást szedsz össze, hogy nem hiszel a szemednek. Ekkor ismét vágyakozva gondolsz arra a szép pázsitgyepre, amit a szomszédodnál terítetek le a minap. De nincs leállás, utolsó fázis jön. Elő a hengerrel ismét. A magnak be kell lapulnia földbe nincs mese. Ekkora az utolsó madár is feladta már hogy ott csiviteljen körülötted, úgysem hallanád a hengerezőtől. Meg egyébként is, már átálltál gyanakvó üzemmódba, ezek a madarak tuti nem eszik ki a fűmagot? Kezdeti lelkesedésednek már nyoma sincs, kókadtan vonszolod magad után a hengerezőt, és már csak az tartja benned a lelket, hogy időre vissza kell hogy vidd a barkácsüzletbe.

És hipp-hopp, magad sem hitted volna, de kész lettél. Ekkor jöhet egy jó alapos belocsolás, illetve a folyamatos locsolás, ha nincs olyan szerencséd, hogy jöjjön egy monszun, és innentől kezdve a türelem, hogy mikor nő végre ki a fű. Persze reménykedsz, hogy ennyi macera után, minimum egy zöld-tenger lesz az egész.

És akkor most itt egy kis motivációs kép, nekünk ilyen lett:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedo.blog.hu/api/trackback/id/tr922395566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása