Idén többször is arra gondoltam, hogy lehet mégis Angliában élünk. Olyan csapadékos volt a nyár, hogy alig kellett elővenni a jó öreg locsolótömlőt. A fű sosem látott zöldben pompázott, alig győztem nyírni. És most tessék, november van, és bizony virágzik a Kikeleti bangita (Viburnum x Bodnantense).

Ennek a különleges növénynek hivatalosan Magyarországon bizony csak januártól kellene nyílnia, és Angliában – ahonnan származik, némi kínai szülői háttérrel– virágzik csak novembertől márciusig.

És igen, elkezdett virágba borulni.

Egyébként akkor szerettem bele, mikor télen – nem bírtam magammal és muszáj volt kertészet-látogatással indítani az újévet – megláttam a szép, rózsaszín virágait. Mint a kis balerinák ülnek a szinte kopasz ágakon csomókban a virágok. (Már persze ha a balerinák tennének ilyesmit…) A Dawn változatát vettük meg, ami világos rózsaszín színű, és vaníliaillatot áraszt. És mikor azt mondom áraszt, az úgy is van, tényleg bódító az illata. Virágzata azonban február-márciusban a legszebb. A virágrügyek fagyállóak, és már fagypont alatti hőmérsékleten is nyílnak. Viszont mínusz tíz fokon a rügyek nyílása leáll, és csak akkor folytatódik ha ismét melegebb lesz.. Maga a növény ideális kiskertekbe, mert nem lesz nagyobb 2-3 méteresnél. Azt ajánlják, hogy ültessük tiszafa elé, vagy valami más zöld háttérhez, mert az kiemeli a szépségét.  

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedo.blog.hu/api/trackback/id/tr752447937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hobbikertesz · http://hobbikertesz.wordpress.com 2010.11.15. 16:56:12

Annyira jó, hogy írtál erről a növényről! Már 2 éve szemezek vele, mert annyira lenyűgöző, hogy ilyen hidegben is képes virágozni, ráadásul ilyen gyönyörűen! És most, hogy tudom, hogy illata is van... Biztosan veszek egyet! :)

kertészkedő 2010.11.17. 09:28:14

Szaporítok neked egyet, ha sikerül :-)
süti beállítások módosítása