Szentfa

2010.11.27. 00:00

Ma valami egészen más növényről akartam írni, de aztán reggel láttam, hogy leesett az első hó. Ez azért még nem kellett volna, hogy eltántorítson sziklaszilárdnak tűnő tervemtől. De megláttam valami mást is, amit nem tartogatok meg magamnak, egyszerűen nem lehetek ilyen önző.  A valami, amit megláttam közvetlen a teraszunk mellett növő Japán szentfa. Persze tudtam róla hogy ott  van, hiszen tavaly tavasszal ültettem, de azóta szépen megnőtt és most teljes pompáját hóval kiegészítve az a legjobb szó rá, hogy megkapó. Gyorsan csináltam is róla pár képet. Igazi karácsonyi hangulat, hát nem?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint már biztos kiderült, egy örökzöldről van szó, aminek fehér virága van, ami májusban nyílik, de igazán szép ilyenkor, télen, a piros bogyóival, és a szép leveleivel. A japánok „szent bambusznak”, égibambusznak, mennyei bambusznak hívják, mert a levelei hasonlítanak a bambusz leveleihez. De ez olyan, mint a csokoládé és a karob, kívülről tényleg van némi hasonlóság, de azért legyünk őszinték, igazából nagyon is távol állnak egymástól.

Minden évszakban más színűek a levelei, először sötétzöld, majd világoszöld, aztán rózsaszínes, majd mélyvörös, most télen a felső levelei barnáspirosak, a lentiek zöldek, hogy a bogyók jobban kiemelkedjenek a háttérből. Egy igazi stylisttal van dolgunk. Mivel kissé fagyérzékeny, védett helyet igényel, viszont ez lehet az oka, hogy itthon nem okoz problémát, nem úgy mint Floridában ahol rajta van az invazív fajok listáján. Egyrészt, mert nem nagyon tűr meg másokat, másrészt, mert szinte kiirthatatlan. Itthon a fagy ellen mindenképpen takarni kell, kb. 15 fokig fagyálló.

Több faját lehet kapni itthon is a törpe kb. fél méteresre nő meg, a többiek max 2-2,5 méteresre. Akinek japán kertje van, szinte kötelező ültetnie, mert tökéletesen passzol a bambuszokhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedo.blog.hu/api/trackback/id/tr242478357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása