Egy kozmopolita: Fehér akác

2010.11.21. 00:00

És igen, és igen, és igen. Péternek és segítőjének hála végre, elkészült a kerítésünk az utcafront felé. Akácfából, természetesen, egyrészt mert időtálló, másrészt mert a két szomszédnak is ilyen van, így tökéletesen beleillünk a látképbe, harmadrészt – és persze nem utolsó sorban -  mert olyan jól néz ki.

 

 

Alföldi vagyok, ezért az akácra valahogy mindig úgy néztem, hogy őshonos, alacsony pedigrés, nem túl különleges növény, ami mindenhol megél, a homokon is, bírja a szárazságot, szóval semmi extra. Aztán utána néztem egy kicsit és nagyon meglepődtem, ugyanis ez a fa bizony bevándorló. A tipikus Amerikából jöttem, pontosabban Észak-Amerikából…. Európába egy francia botanikus (királyi kertész) hozta be (Jean Robin), akiről a latin nevét is kapta (Robinia pseudoacacia), Magyarországon 1710-ben ültették el az első példányt. Itt aztán úgy elterjedt, hogy most erdeink több mint 20%-át akácos alkotja - ez egyedülálló Európában - ezért is van, hogy tipikusan magyarnak érezzük. És még mondják, hogy a magyarok nem egy befogadó nép! Egyébként teljességgel megérdemelten szeretjük, mert a fa tele van leg-ekkel. Lekopásállóbb, legszilárdabb, legrugalmasabb, legrezisztensebb. Ja és hol lenne a híres hungaricum akácmézünk, akácfa nélkül….

Akinek ez sem lenne elég,  az vegye figyelembe, hogy  már "régi botanikusok" is sokat emlegették, hogy:  ” Akácos út, ha végig megyek rajtad én….” vagy a „Mit susog a fehér akác..”, és ez mit sem változott.....

Ezen kívül esztétikai tulajdonságai sem mellékesek, kb. 2 héttel tovább megőrzi leveleit, mint a többi lombhullató. Ez így a tél felé menetelve nem utolsó szempont. Mivel a leveleire rátapad az ártalmas por, városokban a légszennyezés csökkentése céljából is ültetik.

Itt már csak az a hab a tortán, hogy pár éve a kínaiak is felfedezték maguknak és teleültették vele a nagy kínai folyók partját (pl: Jangce), merthogy így védik a talajt az eróziótól, és hogy megőrizzék a víz minőségét. Merthogy az akácnak van egy olyan tulajdonsága is, hogy a gyökérzete vízszintesen terjed, nincsenek függőleges gyökerei, max. 50 cm mélységig hatolnak, vízszintesen viszont akár 40 méterig is elnyújtózik…

Na és ha eddig azt mondtam, hogy fehér akác, akkor itt egy rész a Wikipédiából: „Magyar neve ("akác") valójában téves: ahogy a latin "pseudoacacia" név is utal rá, ez a növény nem "valódi" akác, hanem a Robinia nemzetség tagja (ezért egyébként "hamisakácnak" is hívják). A "valódi" akácokat (Acacia nemzetség) a magyarban akáciának hívjuk.”

A virága bódító illatú, és ehető, sőt, jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén is. És aki a fehéret nem szereti, annak öröm és boldogság, mert van belőle rózsaszín is: Robinia pseudoacacia var. Idaho, és Purple Robe, meg Casque Rouge.

Hogy némi negatívumot is mondjak, kicsit agresszív a drága, és a modora sem kifogástalan, nem sok növényt visel el maga mellett, mondjuk például másik fajhoz tartozó, lassabban növő facsemetét….

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedo.blog.hu/api/trackback/id/tr712464036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása