Som-ma sommárom - van másik

2010.10.31. 00:00

Az előző részből két dolgot hagytam ki, az első, hogy a somfélék közé szép számmal tartoznak növények, a másik,  hogy természetesen itt sem tudtam megállni egynél.

Az ember már csak ilyen, rájön, hogy jó valami, aztán nem tud betelni vele. Úgyhogy csak óvatosan ezzel a növénnyel!

A kettes számú

Olaszországban a Garda tó partjánál elmentünk egy híres kertbe – erről majd még később írok. Szóval ott láttam egy szép, nagyranőtt Cornus florida rubrát (Virágos som). Ahogy a nevéből már talán sejthető, ennek rózsaszínű a „virága”. Jó ötletnek tűnt, hogy keressünk ott egy kertészetet, és szerezzünk be egyet, azon melegében. És lőn, találtunk is egyet, és bevetve minden olasz szókincsünket meg is vettük. (Megvan ez a reklám?: Antonio a caldo….Antonio a fredo… vagy valami ilyesmi. Na ezt használtuk fel hogy megkérdezzük fagytűrő-e a növény.) A hazahozatalának részleteibe nem merülnék bele, legyen elég annyi, hogy a kocsi nagy részében a rubra terpeszkedett el. És akkor még nem is említettem a két kis Cupressus sempervirens-t, amit ott egyszerűen csak cypress garda-nak hívnak, mi meg itthon európai cíprusnak. Szóval a kocsiban a zöld mennyisége jóval meghaladta a kívánatos határértéket, de egy elhivatott kertésznek ez nem jelenthet problémát.

Hármas

Ha már som, akkor nem lehet kihagyni a Csillagsomot - Cornus kousa (tényleg elég csillagos a kinézete). Sajnos erről még nem tudok saját képet mutatni, viszont a teljes körű tájékoztatás kedvéért kölcsönöztem máshonnan képet a két kedvencemről, az egyik a Corn. kousa China girl:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A másik  a Corn. kousa Satomi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És a negyedik

 A kertünk másik szegletébe, szintén szoliter állásba pedig egy Cornus alba Sibrica - Fehér som került. Hogy miért fehér a neve, az rejtély a számomra. Oké, fehér apró virága van, annyi szent, de totál jellegtelen, a fehér termése is, mert pici, és azt is hamar leeszik a madarak.  Szóval azt hinnénk, hogy ez akkor biztos nem az a kellettem magam fajta növény. De ez tévedés. Erről a növényről ódákat kellene zengeni! Ősszel jön igazán formába, és azon kevés növény egyike, amelyik télen mutat a legjobban. A jellegtelen zöld kis növény ugyanis színváltós. Csak ellentétben a kaméleonnal, pont azon igyekszik hogy minél jobban kitűnjön a fehér háttérből. Mármint tényleg, a szárai égő vörösek lesznek és a levelei is szépen beszíneződnek. Télen persze csak a szára marad, de eszméletlen milyen szép a fehér hóban a ragyogó vörössége. A titka, hogy rendszeresen kell metszeni, mert a legszebben a fiatal hajtások pirosodnak. Ja és az egész nem lesz nagyobb 1,5-2 méteresnél, így kiskertbe is szuper és totál különleges. (Tanácsként kaptam, és mondhatom tényleg hasznos, hogy minden második vesszőt metszük vissza, így nem lesz túl kopasz a növényünk, de mindig kellőképen megújul - természetesen mindezt tavasszal kell megejteni, még rügyfakadás előtt.)

És most egy kis érdekesség a somról, úgy általában: neve a latin cornus („szarv”, „szaru”) szóból ered, mert annyira kemény a fája. Magyar nevének jelentése pedig Ótörök eredetű: türkmén csüm, kun csum, ami kb, annyit tesz, hogy ’piros, hosszúkás, csonthéjas erdei gyümölcs’.  Ez a gyümölcsnév Somogy megye névadója (ahogy Szilágyé a szil).

A som igen értékes gyümölcsöt is terem, amelynek C-vitamin tartalma magas, karotinban gazdag. Lekvár, szörp, dzsem, kompót, bor készíthető belőle. Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni.  Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják. Az utóbbi években már pálinkát is főznek belőle. Persze mindez főleg a húsos somra vonatkozik,  ami Magyarországon őshonos, és nem az amerikából "bevándorolt" virágos somra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedo.blog.hu/api/trackback/id/tr952406265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hobbikertesz · http://hobbikertesz.wordpress.com 2010.11.11. 08:37:45

Kedves Kertészkedő!

Nagyon tetszik a blogod, jól írsz!
Szereztél magadnak még egy olvasót! :)

Amúgy a somot én is szeretném betelepíteni a kertembe, remélem, tavasszal is lehet. :)

A kerted nagyon szép, irigylésre méltó!

És hogy egy picit piszkáljalak is: szaniter nem ugyanaz, mint a szoliter. :D

Jó kertészkedést!
Lilla

kertészkedő 2010.11.11. 11:05:21

@hobbikertesz:
Kedves Lilla,
Teljesen jogos, már javítottam is, ez van ha az ember agyára megy az építkezés :-)
Én is megnéztem a blogodat, és kölcsönös a szimpátia :-)
Tavaszváró üdvözlettel,
Kertészkedő

hobbikertesz · http://hobbikertesz.wordpress.com 2010.11.11. 16:47:17

@kertészkedő: Ja, és természetesen minden tiszteletem az építkezés bevállalásáért, valamint az olaszországi növényfuvarért! Vállaltok még szállítást más országokból is? :D Jó-jó csak vicc volt...
Amúgy nekem is volt hasonló élményem: Renault Clio: 10 tő rózsa, 1 kisméretű rózsalonc, 3 kicsi orgona, 2 kicsi nyári orgona, 2 gyöngyvessző, 1 kicsi futólonc, 1 kicsi aranyvessző, egy hársfa, egy szomszédasszony, egy gyerek gyereküléssel és jómagam. Mi csak a 17. ker.-ben mozogtunk, de egy élmény volt. :D
süti beállítások módosítása